Witajcie ! :)
Dziś kolejny przepis tym razem z rabarbarem. Tyle robiłam
rzeczy z nim, a nic jeszcze nie dodałam więc czas najwyższy ;) Dopiero w tym
roku jadłam pierwszy raz rabarbar i strasznie go polubiłam.
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu,
magnezu, wapnia, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się
szkodliwy kwas szczwiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe.
Wysoka zawartość polifenoli, które uwalniają się pod wpływem wysokiej
temperatury, chroni organizm przed rozwojem komórek rakowych.
Przepis znalazłam na
str- KLIK i trochę go zmieniłam.
Szarlotka z rabarbarem i budyniem
Przepis na kruche
ciasto:
450 g mąki pszennej
230 g masła
145g cukru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej
śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść aż powstanie gładkie, jednolite
ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich włożyć do
lodówki, a drugą na do zamrażarki - na dwie godziny. (około)
Dodatkowo:
1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru (takie na pół litra mleka) +
2 łyżki cukru
750 ml mleka
kilka łyżek bułki tartej
Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę (ok. 3 cm). Piekarnik
nagrzać do temperatury 200 stopni. Budynie przygotować według przepisu na
opakowaniu, jednak dodać tylko 750 ml mleka i 2 łyżki cukru. Nie studzić, od
razu zabrać się za przygotowanie ciasta.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno formy** i ponakłuwać widelcem.
Spód oprószyć bułką tartą (by wchłonęła sok z rabarabaru). Wyłożyć rabarbar -
dopiero co obrany, posypać go cukrem, a następnie wylać jeszcze ciepły budyń.
Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki. Tortownicę włożyć do piekarnika i piec
ok. 45-50 minut.
** aby nie ogrzać zbyt ciasta, które trzymaliśmy w lodówce
(dzięki czemu pozostanie kruche), unikamy kontaktu z naszymi dłońmi, czyli np.
nie wylepiamy palcami dna tortownicy. mój sposób na wyłożenie ciasta kruchego:
tortownicę wykładam papierem do pieczenia, po czym ten papier wyjmuję i kładę
na stolnicy - na papierze "odbiła się" powierzchnia dna formy, dzięki
czemu możemy idealnie dopasować ciasto podczas wałkowania. takie niby nic, ale
diabeł tkwi w szczegółach :)
Smacznego !
Kochani wczoraj założyłam akcje- "Tydzień
obserwacji". Kto jest chętny niech się zgłasza ! :) Więcej info w
poprzednim poście.
OHMG! Ale smakowite ciacho, aj ale bym zjadła, tylko te kalorie... eh. Ślinka cieknie:-)
OdpowiedzUsuńNiestety.ale jest pyszne :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńCiasto na pewno pyszne, w końcu budyń + rabarbar ... Mniam :)
OdpowiedzUsuńPiękna zmiana szaty graficznej :)zdecydownie to zmiana na lepsze ;)
:)
UsuńA ja znam wersje FIT podobnego ciasta, bez mąki, bez masła/margaryny bądź jakiegokolwiek tłuszczu z płaską łyżką cukru na całe ciasto.
OdpowiedzUsuńhttp://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/2013/06/aktywnie-po-zdrowie.html
Na dole posta jest przepis- POLECAM!!
Można jeść ciasta i mogą być zdrowe:D
A Cukier można zastąpić syropem z agawy, ksylitolem lub nawet miodem.
Dziękuję ze przepis ! :)
UsuńŚliczne masz tło bloga ;). Zmiana na lepsze :).
OdpowiedzUsuńSzarlotkę zjadłabym chyba całą, bo wygląda smakowicie!
Dziękuję :)
Usuńkalorie ach kalorie :)) szata nowa jest słodka, ale niekaloryczna ;)
OdpowiedzUsuńhehe:)
UsuńWygląd bloga w o wiele przyjemniejszym kolorze :)
OdpowiedzUsuńKasia.
Dziękuję :)
UsuńMniami :) Uwielbiam rabarbar, z budyniem smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńAleż to musi być smaczne!
OdpowiedzUsuńAle smakowicie to wygląda!! Ten budyń świetnie tutaj pasuje!!
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuńale pokaźna;)!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń