środa, 19 czerwca 2013

Szarlotka z rabarbarem i budyniem


Witajcie ! :)
Dziś kolejny przepis tym razem z rabarbarem. Tyle robiłam rzeczy z nim, a nic jeszcze nie dodałam więc czas najwyższy ;) Dopiero w tym roku jadłam pierwszy raz rabarbar i strasznie go polubiłam.
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego i błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczwiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. Wysoka zawartość polifenoli, które uwalniają się pod wpływem wysokiej temperatury, chroni organizm przed rozwojem komórek rakowych.
Przepis znalazłam na str- KLIK i trochę go zmieniłam. 

Szarlotka z rabarbarem i budyniem
Przepis na kruche ciasto:
450 g mąki pszennej
230 g masła
145g cukru
1 jajko
2 żółtka
 2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich włożyć do lodówki, a drugą na do zamrażarki - na dwie godziny. (około)

Dodatkowo:
1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru (takie na pół litra mleka) + 2 łyżki cukru
750 ml mleka
kilka łyżek bułki tartej

Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę (ok. 3 cm). Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu, jednak dodać tylko 750 ml mleka i 2 łyżki cukru. Nie studzić, od razu zabrać się za przygotowanie ciasta.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno formy** i ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą (by wchłonęła sok z rabarabaru). Wyłożyć rabarbar - dopiero co obrany, posypać go cukrem, a następnie wylać jeszcze ciepły budyń. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki. Tortownicę włożyć do piekarnika i piec ok. 45-50 minut.

** aby nie ogrzać zbyt ciasta, które trzymaliśmy w lodówce (dzięki czemu pozostanie kruche), unikamy kontaktu z naszymi dłońmi, czyli np. nie wylepiamy palcami dna tortownicy. mój sposób na wyłożenie ciasta kruchego: tortownicę wykładam papierem do pieczenia, po czym ten papier wyjmuję i kładę na stolnicy - na papierze "odbiła się" powierzchnia dna formy, dzięki czemu możemy idealnie dopasować ciasto podczas wałkowania. takie niby nic, ale diabeł tkwi w szczegółach :)






Smacznego !

Kochani wczoraj założyłam akcje- "Tydzień obserwacji". Kto jest chętny niech się zgłasza ! :) Więcej info w poprzednim poście.
Create your own banner at mybannermaker.com!


PS. Jak podoba Wam się nowy wygląd bloga ? :)

Akcja rabarbar - IV edycja

22 komentarze:

  1. OHMG! Ale smakowite ciacho, aj ale bym zjadła, tylko te kalorie... eh. Ślinka cieknie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto na pewno pyszne, w końcu budyń + rabarbar ... Mniam :)
    Piękna zmiana szaty graficznej :)zdecydownie to zmiana na lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja znam wersje FIT podobnego ciasta, bez mąki, bez masła/margaryny bądź jakiegokolwiek tłuszczu z płaską łyżką cukru na całe ciasto.
    http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/2013/06/aktywnie-po-zdrowie.html
    Na dole posta jest przepis- POLECAM!!

    Można jeść ciasta i mogą być zdrowe:D
    A Cukier można zastąpić syropem z agawy, ksylitolem lub nawet miodem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne masz tło bloga ;). Zmiana na lepsze :).

    Szarlotkę zjadłabym chyba całą, bo wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. kalorie ach kalorie :)) szata nowa jest słodka, ale niekaloryczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląd bloga w o wiele przyjemniejszym kolorze :)
    Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniami :) Uwielbiam rabarbar, z budyniem smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smakowicie to wygląda!! Ten budyń świetnie tutaj pasuje!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli pozostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)