Dzisiejszy jadłospis:
Posiłki:
Niestety wszystko dziś było troszkę rozregulowane.
Śniadanie- pyszności ! Drugie śniadanie standardowo kanapka bo nie miałam czasu
na zrobienia sałatki. Skończyłam wcześniej szkołę i postanowiłam, że coś zjem
bo idę do stajni i nie chcę być głodna. Więc zjadłam. Później przyszłam do domu
i zjadłam i pojechaliśmy do rodziny. A jak to się kończy ? A chcecie tego, a
tego ? A jeszcze trochę ? Nie ? Dlaczego ? Noo więc zjadłam frytki robione
przez ciocię (dawno nie jadłam ale obeszło by się bez) do tego, malutki kawałek
ciasta i kilka migdałów. Wszystko na oko wymierzyłam bo nie miałam wagi. Te
spotkania rodzinne…
Napoje:
Wypiłam dziś ok 2,6-2,8 l i jeszcze wypije jakieś 3 lub 4
szklanki wody (1 szkl=250ml) i 2 herbaty ziołowe.
Treningi:
Mam już serdecznie dosyć moich wymówek odnośnie treningów i
jeśli nie będę mogła poćwiczyć w domu jadę
na rower ! Nie ma wymówek ! W końcu od jutra mam wakacje i biorę się za siebie!
Do tego konie chodzą na obozach więc ja będę mieć więcej czasu dla siebie ;)
Muszę sobie plan zaplanować bo to najbardziej mnie zmotywuje :)
A dziś trochę o:
Quinoa
Przybywa do nas z daleka, zza oceanu i rozległego
kontynentu. Quinoa, inaczej komosa ryżowa, kiedyś bujnie porastała poletka w
Andach. Potem na długie stulecia popadła w zapomnienie, żeby w XX wieku, kiedy
ponownie poznano siłę jej wartości odżywczych, triumfalnie powrócić.
Quinoa, zwana w Ameryce Południowej "małym ryżem"
wbrew pozorom nie ma z nim nic wspólnego. Nie jest w ogóle zbożem, lecz
wytwarza bogate w skrobię nasiona, co sprawia, że w zastosowaniach kulinarnych
traktuje się ją właśnie jak zboże.
Ta roślina, jako jedna z nielicznych, zawiera wszystkie niezbędne
do życia aminokwasy - dzięki czemu pochodzące z niej białko jest
pełnowartościowe. A do tego jest go dużo - w 100 g ziaren quinoa znajdziemy 13
- 22 g białek. Osoby, które nie chcą albo nie mogą spożywać mięsa w komosie
ryżowej znajdą pełnowartościowy zamiennik.
Jednym z białek występujących w quinoa jest lizyna - rzadko
spotykany aminokwas, należący do grupy substancji, które nie mogą być
syntetyzowane w organizmie człowieka i trzeba je dostarczać wraz z pożywieniem.
Lizynie zawdzięczamy w dużej mierze efektywność organizmu w procesach odnowy
tkanek i wytwarzania hormonów i enzymów, a także prawdopodobnie w zwalczaniu
komórek nowotworowych. Jej niedobór skutkuje brakiem odporności, zaburzoną
koncentracją, zmęczeniem i rozdrażnieniem oraz anemią. Jako białko odpowiedzialne
za prawidłowy rozwój mięśni i kości jest szczególnie istotna w okresie
rozwijania się organizmu.
W ziarnach quinoa znajdziemy jednak nie tylko białka. Są one
istną kopalnią minerałów: stugramowa porcja zawiera 200 mg wapnia, 470 mg
fosforu, 1040 mg potasu i 50mg żelaza (ponad dwukrotne dzienne
zapotrzebowanie). Znajdziemy tam także 310 mg magnezu - dzienną porcję
pierwiastka, którego niedobór odczuwa ok. 60% polskiego społeczeństwa.
Quinoa jest także bogata w witaminy. W 100 gramach jej
ziaren znajdziemy:
- 0,65 g witamina B1
- 0,4 g witaminy B2
- 5,37 g witaminy D
Ziarna quinoa są cennym produktem dla osób cierpiących na
cukrzycę - mają wyjątkowo niski indeks glikemiczny (35) więc nie powodują
gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Z tego samego względu jest to świetny
produkt dla osób, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów – nie będą one czuły
potrzeby ciągłego podjadania, gdyż posiłek zawierający quinoa na długo zaspokoi
głód. Ponieważ komosa ryżowa właściwie nie jest zbożem, nie zawiera glutenu -
dlatego można ją dodawać do posiłków alergików, a wytworzona z niej mąka jest
świetnym surowcem na pieczywo dla osób uczulonych.
Uwaga: ziarna
quinoa zawierają saponiny. To składnik, który ma właściwości rozrzedzające krew
- dlatego, jeśli posiłek z komosy ma być podany osobie z problemami krążenia
lub małemu dziecku, dobrze jest najpierw ją kilkakrotnie przepłukać (saponiny
bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie).
Z czym się ją je ?
Jej ogromnym plusem jest uniwersalność: możemy ją dodawać
wszędzie tam, gdzie do tej pory stosowaliśmy ryż, kaszę czy makaron. W
ojczystych stronach komosy jest ona dodatkiem do rozmaitych zup i wypieków, a
jej ziarna sfermentowane z prosem tworzą napój podobny do piwa. W naszej kuchni
będzie znakomita jako:
- dodatek do dań na ciepło: zapiekanek, zup oraz dań z woka
- składnik sałatek - wystarczy wymieszać ugotowane, wystudzone ziarna z warzywami, żeby otrzymać pyszną, pożywną sałatkę
- dodatek do porannego muesli - po podprażeniu na patelni lub w piekarniku a następnie ugotowaniu w soku owocowym
- dodatek do dań na słodko
Ziarna quinoa, w Ameryce Południowej nazywanej często
"małym ryżem", zgodnie z przydomkiem przyrządzamy podobnie jak ryż:
przepłukujemy w wodzie, przecedzamy, a następnie zalewamy wodą i gotujemy pod
przykryciem do miękkości (ok. 15 minut).
Komosę ryżową możemy włączyć nie tylko do dań kuchni
europejskiej, ale także orientalnej. Doskonale wpisze się ona w kulinarną
tradycję Chin. Gotując w zgodzie z ideą Pięciu Przemian, pamiętajmy o tym, że
ziarnom quinoa przypisywany jest smak słodki i kwaśny. Mają one także
właściwości rozgrzewające.
Oj gdyby nie to spotkanie rodzinne bylo by idealnie, eh, ja też mam problem z takimi rodzinnymi spotkaniami, zawsze cżłowiek się na coś skusi;-)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Tu trochę tego, trochę tego i brzuch pełen ;-)
UsuńTeż mam ten problem:)
UsuńDlatego ja nie znoszę spotkań rodzinnych. Siedzenie przy stole powoduje wzrost mojego apetytu. Przerażenie człowieka ogarnia :/
UsuńSpotkania rodzinne to prawdziwy test haha :D
OdpowiedzUsuńHehe nie zawsze go zdaje ;)
UsuńA ja mam płatki z komosy ryżowej i dodaje do owsianki. Strasznie dobre :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
UsuńIle kosztuje 500g ewentualnie 200g?
OdpowiedzUsuńChciałaby to kupować regularnie, ale nie mam kasy na drogie jedzenie...
K.
Tania nie jest: ceny są różne ale z np. Sante możesz kupić 250g za ok. 7,86 zł.
Usuńmuszę siebie przez tygodnie poobserwować hihihi :P
OdpowiedzUsuńPolecam ! :)
Usuń