Witam.
Dziś zaprezentuje Wam kolejny przepis. Jest bardzo
prosty i szybki.
Kilka dni temu w końcu dojrzało mi awokado i postanowiłam
zrobić taki ala mus, a bardziej krem czekoladowy z awokado. Bardzo lubię
awokado. Ma ono wiele witamin i posiada w miąższu najzdrowszy olej. Obniża
cholesterol, korzystnie wpływa na wzrok, działa antyrakowo, przeciwmiażdżycowo i
dużo innych zalet ma jedzenie awokado. Do tego jest bardzo smaczne. Można
smarować nim kromki jak masłem, zrobić sałatkę, pastę (guacamole) i wiele innych.
Kremem można np. smarować kanapki i stosować zamiast nutelli
;)
Przepis:
1 dojrzałe awokado (bardzo ważne jest to by było dojrzałe,
miękkie, ponieważ jak ja za kiedyś za pierwszym razem chciałam zrobić krem lecz
niestety z niedojrzałego awokado wyszło mi coś czego nie mogłam zjeść i
musiałam to wywalić ;) )
2 łyżki ciemnego kakao (dałam 1 łyżkę kakao, a drugą łyżkę
karobu)
2 łyżki syropu z agawy (albo miodu)
2 łyżki syropu z agawy (albo miodu)
4 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Awokado obrać ze skórki i wyjąć z niego pestkę. Miąższ
włożyć do miski razem z pozostałymi składnikami. Całość zblenderować na gładką
masę i przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
PS. Mam do Was ogromną proźbę. Czy wie ktoś jak zrobić by posty pojawiły się w tych zakładkach na górze ? Bo ja nie mam pojęcia jak to zrobić :( Dziękuję !
PS. Mam do Was ogromną proźbę. Czy wie ktoś jak zrobić by posty pojawiły się w tych zakładkach na górze ? Bo ja nie mam pojęcia jak to zrobić :( Dziękuję !
mniam :) pewnie coś a'la nutella ;d
OdpowiedzUsuńDokładnie :) A do tego bez cukru i zdrowe :D
UsuńPodobny przepis mam na liście do zrobienia od dawna, tylko wciąż nie mogę się zebrać ;)
OdpowiedzUsuńPolecam bo warto :) A robi się go mniej niż 5 min :D
UsuńTaki krem robię najczęściej z dodatkiem banana albo gruszki - uwielbiam go:)
OdpowiedzUsuńA na górze są strony, więc posty możesz tam dodawać w postaci linków, albo tekstu napisanego na tej stronie.
Ale może Ci chodzi bardziej o "kategorie" w kolumnie bocznej, bo tam posty same "wskakują" jeśli zaopatrzysz je w odpowiednie tagi.
Ooo następnym razem spróbuje inaczej :)
UsuńJednak chyba wrócę do tagow z boku :) dziękuję ;)
Ostatnio wszedzie go widze:D
OdpowiedzUsuńTak ? :) jak sezon jeszcze jest to trzeba wykorzystać ;)
Usuńfajna sprawa, na pewno skorzystam. A jeśli chodzi o te zakładki, to w sumie i mnie by się taka wiedza przydała :P. haha
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Ja się dowiem na pewno :) Poczytam, popytam i mam nadzieję że się uda :D
Usuńpomogłabym ale nie wiem jak.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis musze wypróbować :)
Jakoś się dowiem jak to wykombinować :)
UsuńNie myślałam, że awokado można połączyć z kakao, trzeba spróbować ;D.
OdpowiedzUsuńCiekawy blog, trzymam za Ciebie kciuki ;* Z chęcią dodałabym do obserwowanych, ale niestety nie ma ich u Ciebie ;<
A można i jest pycha :D
UsuńDlaczego nie można ? Kopiujesz moj adres (zdrowiezwyboru.blogspot.com) i u siebie na blogu dodajesz ;)
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJestem wielkim miłośnikiem czekolady, więc z chęcią wypróbuję przepis :) a krem wychodzi słodki? Bo się zastanawiam, czy można dodać mniej miodu/ agawy? Bo jak awokado słodkie to i tak będzie smakować ? A co to jest karob? Szczerze pierwszy raz się z tym spotykam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTu z ilością miodu czy syropu można eksperymentować można dać trochę mniej :) jak kto woli, ja niestety miałam katar i nie do końca dobrze czulam :D ale krem pycha ;) Więc eksperymentować swobodnie :) a karob to inaczej chlebek świętojański. Jest bogaty w wapn i fosfor. Ma bardzo małą ilość tłuszczu i jest bardzo zdrowy. Np obniza poziom złego cholesterolu, stosowany jest w leczeniu astmy i alergii :) A zastosowania to subsybut kakao i czekolady ;)
UsuńPisząc posta dodajesz do niego tagi (zanim opublikujesz posta, po prawej stronie rozwijasz "Etykiety" i wpisujesz np. "Przepisy" i wtedy publikujesz).
OdpowiedzUsuńPóźniej wchodzisz w "Układ -> Dodaj gadżet -> Etykiety" i zaznaczasz "Pokaż - Wszystkie etykiety" (ewentualnie "Wybrane etykiety i wtedy zaznaczasz to, co chcesz), dalej najlepiej "Sortowanie - Alfabetycznie" (bo jak dasz "Według częstotliwości" to będą się przemieszczać w trakcie blogowania bez Twojej wiedzy), i "Wyświetl - Lista" (bo "Chmura" to etykiety będą większe i mniejsze - w zależności ile postów będzie miała dana etykieta). Nie zaznaczaj "Pokaż liczbę postów na etykietę" (chyba, że chcesz).
Przesuń gadżet "Etykiety" na górę pod nagłówek i gotowe! Każdy zatagowany post pojawi się pod daną etykietą ;)
P.S. Mam nadzieję, że pomogłam! I dzięki za odwiedziny u mnie :)
Dziękuje !!! Jak tylko wejde na komputer spróbuje to zrobić :D
Usuńtaki krem to fajna śniadaniowa opcja :) zdrowa nutella :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) domowa nutella ;)
Usuńja nutellę robiłam z jabłek, ale może kiedyś zrobię z twojego przepisu jak tylko będę miała awokado w domku:)
OdpowiedzUsuńZ jablek ? Nigdy nie próbowałam :) brzmi super ;)
Usuńja nie przepadam za awokado... czy w tym kremie mocno czuć jego smak ?
OdpowiedzUsuńNie, nie czuć, że to awokado :) Maskuje się ;)
Usuńna pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńzapraszam
zdrowawalkazkg.blog.pl
ah dzieki ale co z tego jak dzisiaj po ostrej robocie w ogrodzie połowa jest do ścięcia ;( ale odrosną ;D
OdpowiedzUsuńOj. Trochę żal, ale na szczęście odrosną :D
UsuńOooo on jest cudowny, ostatnio robiłam taki u mnie ! Tylko migdały muszęjeszcze dorzucić :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się jest pyszny :D
Usuńzapraszam pierwszy konkurs na moim blogu
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM!
http://exploremystoryx.blogspot.com/
Awokado zawsze musi być dojrzałe :) Ja robię tak, że 5-6 twardych sztuk trzymam zawsze w lodówce (wtedy nie dojrzewają) a kolejne 5 w misce na stole. I kiedy te z miski są zjadane, podmieniam tymi z lodówki :) W ten sposób mam zawsze miękkie i gotowe do konsumpcji awokado :) A ten krem z kakao bardzo lubię
OdpowiedzUsuń